Monday, November 24, 2008

Saturday, November 15, 2008

Tempahan Kek Perkahwinan

Selamat Pengantin Baru Taufik & Suhaida...Semoga Kekal Bahagia.




Tingkat ke tiga.


Tingkat kedua

Tingkat pertama.

Kek butter walnut + coklat cip.
Terima kasih K. Sikin yang telah membuat pesanan.

Saturday, November 1, 2008

Tempahan Kek Kartun


Happy Birthday Nurul Miza





Happy Birthday Amira

Tepung Dan Kegunaannya

Salam semua...sedikit informasi untuk dikongsi bersama.

Tepung Gandum / Tepung Serbaguna (plain flour)
- sesuai untuk sebarang jenis masakan. Biasanya digunakan kerana mudah diperolehi. Kandungan protinnya sehingga 90%.

Tepung Protin Tinggi (High Protein Flour)
- tepung roti, sesuai untuk membuat roti kerana daya keanjalannya yang agak tinggi, akan lebih sempurna setelah diadun dengan yis. Kandungan protin yang tinggi sehingga 11% - 12.5%.

Tepung Protin Rendah (Low Protein Flour)
- Kandungan protin kurang daripada 8%. Sesuai untuk membuat kek chiffon dan kek span.

Tepung Kek (Special Cake Flour)
- disebut juga superfine flour. Kandungan protin 9% - 10%. Sesuai untuk membuat pastri dan kek.

Tepung Red Rose
- mengandungi campuran sedikit tepung jagung dan juga bahan yang boleh merangupkan biskut.

Tepung Hong Kong
- tepungnya sangat putih, digunakan untuk membuat pau dan juga kek lapis.

Tepung Naik Sendiri ( Self Raising Flour)
- mempunyai kandungan serbuk penaik serta sedikit soda bikarbonat.

Tepung Gandum Tulen (Wholemeal)
- mengandungi serat yang tidak hancur. Tidak boleh diayak. Digunakan untuk membuat roti.

Tepung Kastad
- selain mewangikan ia juga akan membuatkan tekstur kek lebih rapat.

Tepung Jagung
- fungsinya untuk memekatkan.

Sunday, October 19, 2008

Salam Aidilfitri

Kepada semua pengunjung blog saya ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin. Minta maaf semua sebab blog tak dikemaskini. Masalah broadband yang sangat perlahan sehingga nak upload gambar pun tak boleh, berkali2 minta celcom selesaikan masalah tp x bole gak, tunggu sehingga selasa ni janji celcom nak kasi ok...tp x tau le iklan je gah kat tv tp perkhidmatan?? ......

Friday, September 12, 2008

Tempahan Dari Sabah


Rosalinda Almond

Rosalinda Nestum


Bungkusan yang telah dihantar kepada Ahisah di Sandakan. Semoga barangan yang dipesan selamat sampai dan dalam keadaan baik. Terima kasih banyak2 atas sokongan.

Wednesday, September 10, 2008

Tempahan Biskut Raya


Biskut yg 'hit' thn ni. Rosalinda Almond & Rosalinda Nestum

Bertungkus lumus menyiapkan order daripada pelanggan. Semua biskut daripada kami baru dan segar. Terima kasih kepada semua yang telah membuat tempahan. Untuk yang belum membuat tempahan, tempahan akhir adalah pada 17 Sept 2008.

Tuesday, August 26, 2008

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak

Salam semua ... masa berlalu sangat pantas Ramadhan tiba lagi. Di kesempatan ini saya mengucapkan Selamat Berpuasa dan moga tahun ini amalan kita lebih baik daripada tahun2 yg lepas. Wassalam.

Sunday, June 29, 2008

Saturday, June 28, 2008

Inilah Kedaiku...



Kuih Talam



Belajar

kuih talam ni dr K.Ani Sg Merab. Semlm kwn ode 2 jenis Talam Keladi & Talam Seri Muka. Yg membuat terujanya sbb kwn nak seri muka ada 2 warna, so, inilah hasilnya.

Resepi Talam Seri Muka

LAPIS BAWAH
Bahan
A.
600g Pulut
300ml santan
300ml air
2tsp garam

Cara: rendam, kukus 30 min

LAPIS ATAS
Bahan
A.
300g gula kaster
100g t. kastad
400ml santan
400ml air d. pandan
Pewarna hijau (2 penutup)

B.
7 biji telur
¼ tsp air abu
½ tsp garam
1 penutup esen vanilla
1 penutup pewarna
Cara:Satukan bahan A. Masukkan Bahan B.Kacau dan tapis kedalam periuk.Kacau atas api hingga naik wap. Tuang keatas lapis bawah dan kukus 30 minit.

Haru-biru

Minta maaf kepada semua rakan2, pelanggan setia dan pengunjung blog ini.Lama dah tak update blog sy. Ada saje masalahnya daripada talian tmnet tukar ke streamyx dan skrg celcom broadband. Ceritanya camni dgn talian tmnet susah utk upload gambar asyik terputus je kat kaw sy cuma dpt 41.6kbps. Tukar kpd stremyx seronoknya bkn kepalang laju je...tup2 dpt guna dlm 2 bulan lepas tu asyik x de je sambungan..bila report rupa2nya kabel asyik kena curi..x boleh jd le sbb bil tetap kena byr. Skrg ni dah bertukar wireless...

Wednesday, May 21, 2008

Oreo Cheese cake



Inilah hasil pertama cubaan membuat cheese cake resepi dr teman semasa kursus SUK, m..m..m...sedapnya.Terima kasih K. Aini.

Bahulu Pecah 8



Sumbangan ikhlas untuk kenduri kahwin adik di Batu pahat Johor.

Kek Barbie




Tempahan dari Zana...Thanks atas sokongan yg berterusan

Tuesday, April 8, 2008

Featured Post

CREAM PUFF..sedapnye..