Skip to main content

Tepung Dan Kegunaannya

Salam semua...sedikit informasi untuk dikongsi bersama.

Tepung Gandum / Tepung Serbaguna (plain flour)
- sesuai untuk sebarang jenis masakan. Biasanya digunakan kerana mudah diperolehi. Kandungan protinnya sehingga 90%.

Tepung Protin Tinggi (High Protein Flour)
- tepung roti, sesuai untuk membuat roti kerana daya keanjalannya yang agak tinggi, akan lebih sempurna setelah diadun dengan yis. Kandungan protin yang tinggi sehingga 11% - 12.5%.

Tepung Protin Rendah (Low Protein Flour)
- Kandungan protin kurang daripada 8%. Sesuai untuk membuat kek chiffon dan kek span.

Tepung Kek (Special Cake Flour)
- disebut juga superfine flour. Kandungan protin 9% - 10%. Sesuai untuk membuat pastri dan kek.

Tepung Red Rose
- mengandungi campuran sedikit tepung jagung dan juga bahan yang boleh merangupkan biskut.

Tepung Hong Kong
- tepungnya sangat putih, digunakan untuk membuat pau dan juga kek lapis.

Tepung Naik Sendiri ( Self Raising Flour)
- mempunyai kandungan serbuk penaik serta sedikit soda bikarbonat.

Tepung Gandum Tulen (Wholemeal)
- mengandungi serat yang tidak hancur. Tidak boleh diayak. Digunakan untuk membuat roti.

Tepung Kastad
- selain mewangikan ia juga akan membuatkan tekstur kek lebih rapat.

Tepung Jagung
- fungsinya untuk memekatkan.

Comments

Popular posts from this blog

Roti Kering / roti lutut

 Roti kering segar dan homemade, roti kering ini bukan roti lebihan. memang adunan baru di buat untuk dijadikan roti kering. rasa yang lebih rangup apabila dibakar menggunakan api kecil dan masa yang lama.