Salam semua...sedikit informasi untuk dikongsi bersama.
Tepung Gandum / Tepung Serbaguna (plain flour)
- sesuai untuk sebarang jenis masakan. Biasanya digunakan kerana mudah diperolehi. Kandungan protinnya sehingga 90%.
Tepung Protin Tinggi (High Protein Flour)
- tepung roti, sesuai untuk membuat roti kerana daya keanjalannya yang agak tinggi, akan lebih sempurna setelah diadun dengan yis. Kandungan protin yang tinggi sehingga 11% - 12.5%.
Tepung Protin Rendah (Low Protein Flour)
- Kandungan protin kurang daripada 8%. Sesuai untuk membuat kek chiffon dan kek span.
Tepung Kek (Special Cake Flour)
- disebut juga superfine flour. Kandungan protin 9% - 10%. Sesuai untuk membuat pastri dan kek.
Tepung Red Rose
- mengandungi campuran sedikit tepung jagung dan juga bahan yang boleh merangupkan biskut.
Tepung Hong Kong
- tepungnya sangat putih, digunakan untuk membuat pau dan juga kek lapis.
Tepung Naik Sendiri ( Self Raising Flour)
- mempunyai kandungan serbuk penaik serta sedikit soda bikarbonat.
Tepung Gandum Tulen (Wholemeal)
- mengandungi serat yang tidak hancur. Tidak boleh diayak. Digunakan untuk membuat roti.
Tepung Kastad
- selain mewangikan ia juga akan membuatkan tekstur kek lebih rapat.
Tepung Jagung
- fungsinya untuk memekatkan.
Tepung Gandum / Tepung Serbaguna (plain flour)
- sesuai untuk sebarang jenis masakan. Biasanya digunakan kerana mudah diperolehi. Kandungan protinnya sehingga 90%.
Tepung Protin Tinggi (High Protein Flour)
- tepung roti, sesuai untuk membuat roti kerana daya keanjalannya yang agak tinggi, akan lebih sempurna setelah diadun dengan yis. Kandungan protin yang tinggi sehingga 11% - 12.5%.
Tepung Protin Rendah (Low Protein Flour)
- Kandungan protin kurang daripada 8%. Sesuai untuk membuat kek chiffon dan kek span.
Tepung Kek (Special Cake Flour)
- disebut juga superfine flour. Kandungan protin 9% - 10%. Sesuai untuk membuat pastri dan kek.
Tepung Red Rose
- mengandungi campuran sedikit tepung jagung dan juga bahan yang boleh merangupkan biskut.
Tepung Hong Kong
- tepungnya sangat putih, digunakan untuk membuat pau dan juga kek lapis.
Tepung Naik Sendiri ( Self Raising Flour)
- mempunyai kandungan serbuk penaik serta sedikit soda bikarbonat.
Tepung Gandum Tulen (Wholemeal)
- mengandungi serat yang tidak hancur. Tidak boleh diayak. Digunakan untuk membuat roti.
Tepung Kastad
- selain mewangikan ia juga akan membuatkan tekstur kek lebih rapat.
Tepung Jagung
- fungsinya untuk memekatkan.
Comments