Sunday, June 29, 2008

Saturday, June 28, 2008

Inilah Kedaiku...



Kuih Talam



Belajar

kuih talam ni dr K.Ani Sg Merab. Semlm kwn ode 2 jenis Talam Keladi & Talam Seri Muka. Yg membuat terujanya sbb kwn nak seri muka ada 2 warna, so, inilah hasilnya.

Resepi Talam Seri Muka

LAPIS BAWAH
Bahan
A.
600g Pulut
300ml santan
300ml air
2tsp garam

Cara: rendam, kukus 30 min

LAPIS ATAS
Bahan
A.
300g gula kaster
100g t. kastad
400ml santan
400ml air d. pandan
Pewarna hijau (2 penutup)

B.
7 biji telur
¼ tsp air abu
½ tsp garam
1 penutup esen vanilla
1 penutup pewarna
Cara:Satukan bahan A. Masukkan Bahan B.Kacau dan tapis kedalam periuk.Kacau atas api hingga naik wap. Tuang keatas lapis bawah dan kukus 30 minit.

Haru-biru

Minta maaf kepada semua rakan2, pelanggan setia dan pengunjung blog ini.Lama dah tak update blog sy. Ada saje masalahnya daripada talian tmnet tukar ke streamyx dan skrg celcom broadband. Ceritanya camni dgn talian tmnet susah utk upload gambar asyik terputus je kat kaw sy cuma dpt 41.6kbps. Tukar kpd stremyx seronoknya bkn kepalang laju je...tup2 dpt guna dlm 2 bulan lepas tu asyik x de je sambungan..bila report rupa2nya kabel asyik kena curi..x boleh jd le sbb bil tetap kena byr. Skrg ni dah bertukar wireless...

Featured Post

CREAM PUFF..sedapnye..